Zobni RTG je škodljiv. Pa vemo koliko dejansko škoduje zdravju telesa?

Vas je že kdaj bolel zob in ste trpeli neznosno bolečino, ki prizadene celo zobni živec?

Tisti vztrajni in neprijetni zobobol vas je ponoči zbujal in niste mogli niti normalno jesti. Naredili ste prvi logičen korak in se nujno odpravili k zobozdravniku. Po krajšem zobozdravstvenem pregledu vas zobozdravnik napoti na potrebno slikanje zob (zobni rentgen), da dobi boljši vpogled v težavo in od kod prihaja bolečina v zobu. Vendar še nikoli niste bili na pregledu zob in vas skrbi, da bi sevanje lahko škodovalo vašemu zdravju.

Demistificirajmo zgodbo o zobnem rentgenu in ugotovimo, kakšna je njegova vloga v skrbi za zobozdravstvo in koliko je škodljiv za zdravje ljudi.

Učinkovitost zobnega rentgena (RTG)

Na podlagi kliničnega pregleda in izvida RTG lahko zobozdravnik postavi diagnozo, in se odloči za ustrezno zdravljenje. Rentgen omogoča zobozdravniku, da vidi:
● Karies, ki ni viden s prostim očesom (med zobmi ali pod starimi plombami)
● Izgubo kostne mase kot posledica parodontalne bolezni
● Druge spremembe kosti, ki niso zobnega izvora (tumorji)
● Spremembe znotraj koreninskega kanala zoba
● Prisotnost neizraslih zob, največkrat modrostnih
● Videz in dolžino korenin ter kanalov zob med zdravljenjem (izvlečenje živca)

Z današnjimi sodobnimi rentgenskimi napravami za pregled trdih tkiv, kot so kosti in zobje, je diagnoza vedno bolj natančna, zato se povečuje tudi odstotek zdravljenja in ozdravitve.

Od uporabe radiologije v zobozdravstvu se je zgodilo veliko sprememb. Prve zobne rentgenske slike so bile narejene leta 1896 z dolgo ekspozicijo in visoko dozo sevanja, kar je bilo nevarno tako za rentgenskega radiologa kot za pacienta. Z leti so skrajšali čas izpostavljenosti, posodobili radiološko opremo in izumili rentgenski film visoke hitrosti.

Danes je zahvaljujoč tehnološkemu napredku, predvsem uporabi digitalne radiografije, ekspozicijski čas nekaj sekund, rentgenske filme so zamenjali senzorji, doza sevanja je minimalna. Ne glede na to, da je doza sevanja minimalna, je operater dolžan pacienta in sebe zaščititi pred nepotrebnim sevanjem.

Stopnja izpostavljenosti sevanju rentgenskih žarkov

Čeprav zobni rentgen vključuje sevanje, je stopnja izpostavljenosti človeškega organizma tako nizka, da velja za varno za otroke in odrasle. Merska enota, ki se uporablja za izražanje ekvivalentne doze sevanja, je sievert (Sv).

Povprečna količina sevanja (v zraku okoli nas), ki smo mu izpostavljeni vsak dan, je 7 µSv. Enostavno smo ji nenehno izpostavljeni in ji ne moremo ubežati. To sevanje prihaja iz tal, atmosfere, sonca in nasploh našega okolja.

Ko pridemo na zobozdravstveni pregled, se za vsakega pacienta določi najmanjša doza sevanja, ki bo omogočila kakovosten posnetek zob. Tako je za slikanje malega zoba potrebna izpostavljenost dozi 2-3,5 µSv, kar je manj kot polovica običajne absorbirane dnevne doze sevanja. Na primer, za primerjavo, samo let iz Budimpešte v Tokio (okoli 10.000 km) nas izpostavi sevanju 30 µSv.
Vendar pa vam bo zobozdravnik ali radiolog kot previdnostni ukrep čez prsi nadel svinčeni jopič ali ščit, da prepreči izpostavljenost vitalnim organom. Če imate težave s ščitnico, lahko uporabite tudi posebno ovratnico, ki služi kot zaščita. 
Izjemoma naj se ženske, ki so noseče ali sumijo na nosečnost, izogibajo vsem vrstam rentgenskih pregledov, saj obsevanje ni dovolj varno za razvoj ploda.

Vrste rentgenskih pregledov zob

Obstaja več vrst zobnih rentgenskih pregledov, ki slikajo različne dele vaših zob, od posameznega zoba do celotne čeljusti.

  • Skeniranje ugriza – pri tej tehniki morate ugrizniti poseben kos papirja, da bo vaš zobozdravnik videl, ali in v kolikšni meri se krone na zobeh ujemajo. Ta metoda se uporablja predvsem za določanje lokacije kariesa med zobmi.
  • Okluzijski pregled – ta pregled se opravi, ko imate zaprto čeljust, da preverite, ali sta zgornja in spodnja čeljust v isti liniji. Prav tako je s pomočjo te tehnike mogoče opazovati različne nepravilnosti v ustih in na nebu.
  • Panoramsko skeniranje – pri tej vrsti slikanja zob se kamera vrti okoli glave. S to metodo lahko zobozdravnik vidi stanje vaših modrostnih zob, naredi načrt za protezo in preveri morebitne težave s čeljustjo.

Preventiva kot prvi korak v zobni higieni

Rentgensko slikanje zob je diagnostična, a tudi preventivna metoda, saj ne odkrije le obstoječe težave, ampak tudi napoveduje druge morebitne zaplete, ki jih je mogoče zaustaviti z ustreznim odzivom zobozdravnika in pravočasnim zdravljenjem.

Ko govorimo o zobni preventivi, je zelo pomembno tudi, kakšno ščetko uporabljamo in kako si umivamo zobe.

Predlagamo, da preizkusite novo revolucionarno ionsko zobno ščetko IONICKISS, ki uporablja ionsko tehnologijo in je pri odstranjevanju zobnih oblog kar 48 % učinkovitejša od navadnih ščetk.

Te japonske zobne ščetke IONICKISS so na voljo v več različnih različicah (Original, KIDS, IONPA Travel, IONPA Home) in s številnimi zamenljivimi glavami, ki bodo popolnoma spremenile vašo izkušnjo ščetkanja. Poskusite sedaj. www.ionickiss.si