Ali za temeljito očiščene zobe sploh potrebujemo zobno pasto?

Gotovo že vsi vemo, da je umivanje zob pomembna navada, ki jo moramo usvojiti že kot otroci. Lepi zobje in zdrava sklenina pomagata graditi strukturo čeljusti in obraza, pripomoreta h človekovemu govoru in sta splošen odraz posameznikove skrbi za zdravje. Za zdrav nasmeh naj bi torej  potrebovali pravilno tehniko, primerno zobno ščetko in pravo zobno pasto. O tem, kakšne tehnike ščetkanja, kako pogosto umivamo in ali so res vse zobne paste enake, je v oddaji Dobro jutro več povedala Simona Knific Vesel, dipl. viš. ustni higienik.

“Vse zobne paste niso oz. so enako učinkovite.”

 

Vesel Knifičeva pravi, da je potrebno predrugačiti pogled na same zobne paste, saj “vse zobne paste niso oz. so enako učinkovite”, bolj kot sama zobna pasta, je pomembno pravilno drgnjenje zob in sklenine, s katerim mehansko odstranjujemo mehke obloge. Pri nakupu zobne paste naj bi se potrošnik najprej pozanimal o samih sestavinah, kajti tudi naravna zobna pasta ni nujno varna zobna pasta, predvsem pa naj bi se izogibali nakupu najbolj oglaševanih, ker vsebujejo največ neprimernih snovi.

“Danes nas mora že zanimati, kaj zobna pasta vsebuje.”


Katere sestavine v zobnih pastah so neprimerne?

Tako kot v najbolj oglaševanih izdelkih, kot tistih manj konvencionalnih, naravnih zobnih pastah lahko najdemo snovi, ki niso primerne. To npr. razni penilci (detergenti), arome, ki zakrijejo neprijeten okus detergenta, razna abrazivna in belilna sredstva, ki poškodujejo sklenino zoba ter antibakterijske in antiseptične snovi, ki mogoče za krajši čas delujejo, dolgoročno gledano pa ne.

“Zobne paste z grobimi delci ne pobelijo zob, to je lažno zavajanje.”

Zobne paste z grobimi zrnci poškodujejo sklenino in niso varne, vsakodnevna raba teh zobnih past ni potrebna, z njimi “ne bomo pobelili zob, to je lažno zavajanje,” doda Vesel Knifičeva. Odstranili bomo sicer nekaj zunanjih oblog, ampak na račun poškodbe samega zoba.

Belilne zobne paste so še slabše, saj je aktivna sestavina, ki naj bi zobe pobelila, vodikov peroksid. Delna obarvanost zob sicer izgine in na sam zob ne delujejo tako agresivno, kot lahko škodljivo delujejo na ostalo ustno votlino - dlesen, jezik, mehko nebo, trdo nebo, ustno sluznico, podjezično sluznico, kjer se vse dokaj hitro vsrka direktno v kri. 


Ali pljuvate kri oz. Zobna pasta proti parodontozi

“Zobna pasta parodontoze NE bo odpravila.”

Parodontalna bolezen je ena izmed najbolj razširjenih kroničnih bolezni svetovne populacije in jo je težko odkriti, še težje pa odpraviti. Povezana je lahko s celo vrsto sistemskih bolezni: sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi obolenji, pa tudi z neplodnostjo. Obravnava se jo celostno in je proces, z upoštevanjem mnenj različnih strokovnjakov z dentalnega področja, predvsem pa je pomembno poudariti, da je samo zobna pasta ne bo pozdravila.

“Potrebno je počakat biološki odziv organizma, ne da se nič prehitet; ne z zobnimi pastami, ne ustnimi vodicami, kvečjemu si lahko naredimo še večjo in dolgotrajnejšo škodo.”, pravi Vesel Knifičeva.

Več o celotni usti negi lahko pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku:

 

 

Za temeljito in pravilno očiščene zobe so torej pomembni vztrajnost, drgnjenje oz. ščetkanje ter dovolj časa, ki ga namenimo ustni higieni.

Za resnično posebno nego, ki nima negativnega vpliva na telo in kjer uporaba zobne paste z vsemi škodljivimi sestavinami ni potrebna, priporočamo, da poskusite edinstveno japonsko ionsko zobno ščetko IONICKISS™, ki klinično dokazano odstrani do 48% več zobnih oblog kot navadna zobna ščetka in temeljito očisti zobe ter ustno votlino.