Fluorid v otroških zobnih pastah – nujno zlo?

Otroke že od malega učimo, da si morajo pravilno in temeljito očistiti zobe. Kupujemo najrazličnejše zobne ščetke in otroške zobne paste, ki jih je na tržišču malo morje in se v poplavi ponudbe včasih kar izgubimo. Ali za zdrav otroški nasmeh resnično potrebujemo pravo zobno pasto in zobno ščetko, je za oddajo Dobro jutro spregovorila Simona Knific Vesel, dipl. viš. ustni higienik.

Kaj pa fluorid?
O fluoridu smo lahko slišali že najrazličnejše zgodbe, največkrat se mnenja krešejo ravno pri otroških zobnih pastah, kajti nekateri zagovarjajo predpisano mejo vsebnosti fluorida v zobnih pastah, drugi spet trdijo, da je fluorid tudi v manjših dozah škodljiv, celo nevaren.
Jasno je, da fluorid sam po sebi ne preprečuje kariesa, temveč je treba, pravi Vesel Knifičeva, “v odnosu s terapevtom pretehtati več stvari - o načinu življenja, o načinu prehranjevanja, o dihanju.”

Ali naj otroške zobne paste vsebujejo fluorid?

“Namesto otroške zobne paste lahko uporabimo tudi kokosovo olje.”

Na izbiro otroške zobne paste naj vpliva več dejavnikov, predvsem pa moramo biti pozorni na način življenja otroka in družine.

Razvoj otroškega zoba poteka že v maternici. Prehrana nosečnice in prehrana doječe matere tako že vplivata na samo mineralizacijo zobkov, kasneje pa tudi način otrokovega prehranjevanja. Ponudimo veliko trše hrane, kjer je treba gristi in žvečiti.

Pri izbiri otroških zobnih past poiščemo tiste, ki so brez saharina, saj je saharin umetno sladilo in zelo neugodno za otroške zobke, lahko pa tudi izberemo kakšno olje, ki ga otrok že uživa in je po okusu primerno, to je kokosovo olje. »Vsekakor je pa pomembno mehansko odstranjevanje biofilma z ustreznimi pripomočki”, še pravi Vesel Knifičeva.

Več o celotni usti negi lahko pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku:

 

 

Za pravilno ustno nego so torej pomembni vztrajnost, drgnjenje oz. ščetkanje ter dovolj časa, da temeljito umijemo zobe.

Za resnično posebno nego, ki nima negativnega vpliva na telo in kjer uporaba zobne paste z vsemi škodljivimi sestavinami ni potrebna, priporočamo, da poskusite edinstveno japonsko ionsko zobno ščetko IONICKISS™, ki klinično dokazano odstrani do 48% več zobnih oblog kot navadna zobna ščetka in temeljito očisti zobe ter ustno votlino.