Živila, ki najbolj škodijo našim zobem

Ni pomembno, koliko ste stari ali kakšna je vaša telesna konstitucija. V velikem odstotku lahko vplivamo na vzroke zobne gnilobe. Poleg pravilnega čiščenja zob igrajo pomembno vlogo tudi redni obiski zobozdravnika in zobnega higienika ter izbira hrane in pijače. Medtem ko so nekatera živila škodljiva za naše zobe, druga vsebujejo snovi, ki so koristne za zobe. Poglejmo katerim živilom bi se bilo bolje izogibati.

Eden glavnih vzrokov za zobno gnilobo so zobne obloge . Brezbarvna ali belkasta plast bakterij, ki se nenehno tvori na zobeh. Bakterije živijo v zobnih oblogah , ki pretvarjajo sladkorje iz hrane v kisline, ki oslabijo zobno sklenino . Zob s poškodovano zobno sklenino ostane nezaščiten, zato se lažje razvije zobna gniloba. 

Živila, ki so škodljiva za zobe, imajo v osnovi skupno to, da vsebujejo sladkor (hrana za bakterije, ki živijo v zobnih oblogah), kisline (oslabijo zobno sklenino) ali oboje. Najbolj škodljiva živila in pijače logično vsebujejo te snovi v veliki meri. Katere so torej?

Slaščice. Vsekakor na vrhu naše lestvice. Seveda so najslabši tisti, ki so mehki, žvečljivi in ​​se držijo zob. To so denimo razne karamele, mehki bonboni ali celo gumijasti medvedki. Te sladkarije se dolgo držijo na zobeh in med njimi ter dolgo časa zagotavljajo hrano bakterijam.

Sadje in sadni sokovi . Sadje vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, snovi, ki so koristne za naše telo. Kar zadeva ust, je vitamin C pomemben za zdravje naših dlesni, vlaknine pa spodbujajo proizvodnjo sline. Po drugi strani pa sadje ni idealno za zobe zaradi prisotnosti sladkorjev in pogosto visoke ravni kislin. Zlasti citrusi lahko poškodujejo sklenino, če jih uživamo prepogosto. In pozor, v isto kategorijo lahko uvrstimo paradižnik in izdelke iz zelenjave.

Alkohol. V večji ali manjši meri vsebuje sladkor in kisline, ki motijo ​​pH v ustih in pomagajo pri razmnoževanju bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Poleg tega se alkohol na splošno izsuši, kar zmanjša količino sline v ustih. In ker ima slina ključno vlogo v boju proti kariesu (vsebuje minerale in lahko uravnava pH v ustih do vrednosti, pri katerih se zobje remineralizirajo), je alkohol dvakrat nevaren za zobe.

Obstaja veliko drugih živil in pijač, ki v določeni obliki vsebujejo sladkorje ali kisline in lahko poškodujejo zobno sklenino. Nekateri med njimi sklenine ne poškodujejo neposredno, ampak pustijo na njej neugledne madeže – črni (pa tudi šipkov ali kamilični) čaj, kava, rdeče vino, korenje, borovnice ali pesa. Toda to ne pomeni, da bi se morali odreči vsem tem živilom. Konec koncev moramo telo oskrbeti z vsemi pomembnimi hranili. Po teh živilih in pijačah si moramo usta sprati s čisto vodo, da čim bolj zmanjšamo videz grdih madežev na zobeh.

 3 NASVETI ZA ZDRAVE ZOBE:

  1. Med obroki si vzemite dovolj dolge pavze , da se lahko okolje v ustih vrne na nevtralen pH. Nenehno prehranjevanje in pitje čez dan pomeni stalen napad na sklenino za zobe.
  2. Če moramo čez dan kaj popiti, potem samo vodo.
  3. Ne umivajte zob takoj po jedi. Paziti morate tudi na eno navidezno koristno dejavnost, to je umivanje zob takoj po jedi. Sklenina je običajno zaradi kisline oslabljena in je s čiščenjem občutljiva na mehanske poškodbe. Dati ji moramo čas, preden se spet okrepi (ponavadi je priporočeno pol ure do ene ure) in si šele nato umiti zobe.

Seveda obstajajo živila, ki so dobra za naše zobe. Tiste, ki imajo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter malo ali nič sladkorjev. Ampak o tem naslednjič :-)