Zdravi zobje = zdrav imunski sistem

Pozimi verjetno vsak od nas na nek način poskuša okrepiti svoj imunski sistem. Toda ali to počnemo prav?

Najprej poskusimo odgovoriti na vprašanje, kateri je naš najpomembnejši imunski organ. Ali poznate odgovor? Presenetljivo je, da je to naše črevesje! Študije kažejo, da je 70-80% našega imunskega sistema v črevesju. Mikroorganizmi, ki naseljujejo  črevesje, tvorijo skupnost, imenovano črevesni mikrobiom. Za vašo predstavo naj povemo, da ta mikrobiom vsebuje več kot deset milijard različnih mikroorganizmov. Če bi prešteli vse celice našega telesa in bi jih primerjali s številom bakterijskih, bi bilo naših manj kot pol. Prav tako nas bakterije presegajo vsaj 100-krat po številu genov.

Kar precejšnja prevlada, kajne?  Pa si poglejmo, kako lahko črevesni mikrobiom vpliva na naše telo.

Črevesne bakterije proizvedejo več kot polovico vitamina K, ki ga potrebujemo za pravilno strjevanje krvi. Tu se proizvajajo tudi vitamini skupine B, nekatere aminokisline in hormoni, ki vplivajo na shranjevanje maščob v telesu. In pozor, večina endorfinov (»hormonov sreče«, zmanjšajo pa tudi občutek bolečine) nastaja v črevesju. Prevedeno v preprost jezik, »mikroosebje« črevesja vpliva na naše razpoloženje, zdravje in telesno težo. Naš prebavni sistem večkrat na dan pride v stik z zunanjim okoljem preko vnosa hrane in pijače, s katerimi pa vnašamo številne mikroorganizme in snovi, ki lahko našemu telesu tudi škodujejo. Zdravo črevesje skupaj z mikroorganizmi tvori naravno prepreko, ki ne prepušča teh mikroorganizmov in snovi neposredno v naš krvni obtok.

Pa poglejmo, kaj lahko sami storimo za zdravje našega črevesja in s tem celotnega organizma.

Zdravje črevesja se začne v ustih in zdrava ustna votlina je eden od dejavnikov, ki vplivajo na ravnovesje v celotnem prebavnem traktu. Bakterije in drugi mikroorganizmi (npr. virusi in glive) vstopajo v naše telo s hrano in pijačo. V ustih se prav tako kot v črevesju nahaja skupnost ali združba mikroorganizmov (mikrobiom), ki zagotavljajo zdravo ustno sluznico, dlesni in zobe. Zdrava sluznica ščiti naše telo in preprečuje nekontroliran vstop nezaželenim snovem in mikroorganizmom v naše telo. Med različnimi vnetnimi procesi se to ravnovesje poruši in sluznica postane ranljiva. V ustih se razvijejo poškodbe, kjer lahko mikroorganizmi in snovi brez nadzora vstopajo v naš krvni obtok in se razširjajo po telesu. Podobno se odražajo tudi vnetja dlesni, ki v najbolj skrajnem primeru vodijo v izgubo zob. Dlesni se največkrat vnamejo zaradi kopičenja oblog na zobeh, ki počasi odmikajo dlesni. Zobne obloge so v resnici skupki bakterij, ki se prilepijo na zobno površino in tvorijo biofilm. Biofilm je prevleka, ki je veliko bolj odporna na spiranje ali antibiotike in jih lahko odstranimo samo mehansko (s ščetkanjem, nitkanjem, medzobnimi ščetkami). Zobe je potrebno čistiti vsaj 2-krat na dan oziroma na 12 ur, ker po tem času že začnejo povročati škodo na naših zobeh.

Za začetek lahko preizkusite našo ionsko zobno ščetko IONICKISS, ki odstrani do 48 % več zobnih oblog kot običajne ščetke. 

                                

 Antibiotiki. Tu očitno drži, da je manj več. Če je le mogoče, se jim izogibajte. Z uporabo antibiotikov iz črevesja odstranite veliko število mikroorganizmov, med njimi tudi koristnih. Vrnitev v normalno stanje traja od nekaj dni do nekaj mesecev, pri nekaterih se pa sestava združbe nikoli ne povrne v prejšnje stanje.

Pravilna sestava naše prehrane. Posebej neprimerna so rafinirana živila, kot so beli sladkor ali izdelki iz bele moke ali pa tudi maščobno meso z visoko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin. Najbolj koristna so sveža živila ali tista, ki so konzervirana z naravnimi postopki, kot so fermentacija, sušenje ali zamrzovanje. S fermentiranimi živili (npr. jogurt, kefir, kislo zelje, kisla repa...) v telo vnašamo veliko koristnih, probiotičnih bakterij, ki pomagajo pri vzdrževanju ravnovesja v črevesju. Ne pozabimo še na dodaten vnos vlaknin (prebiotikov), ki predstavljajo »hrano« za koristne črevesne bakterije in spodbujajo njihovo rast. Pri pravilnem delovanju imunskega sistema imajo pomembno vlogo tudi vitamini. S pestro in uravnoteženo prehrano običajno vnesemo v telo dovolj vitaminov, v nekaterih primerih pa jih je priporočljivo nadomeščati s prehranskimi dodatki (npr. vitamin D).

 Ionske zobne ščetke  IONICKISS lahko kupite na tej povezavi