Parodontitis in ionske zobne ščetke IONICKISS

Pogovor z zobozdravnico, ki je preizkusila veliko zobnih ščetk, a zelo rada tudi sama uporablja ionsko zobno ščetko  IONICKISS.

Strokovnjakinja meni, da predvsem za bolnike s parodontitisom vidi glavne prednosti v koničastem tankem vlaknu ionske ščetke, ki je zelo fleksibilno in zlahka pride do manj dostopnih mest, ne da bi morali pritisniti zobno ščetko. Mehka vlakna imajo dve dolžini, kratka popolnoma očistijo površino zoba, daljša pa segajo v parodontalni žep.

Parodontitis najpogosteje povzroči odlaganje bakterijskih oblog nad in pod robom dlesni (na območju, kjer dlesni mejijo na korenino zoba). To lahko privede do nepopravljivih poškodb kosti in tkiv, v katerih so zobje. Vsi drugi dejavniki bodo sedanjo spremembo vedno poslabšali. Parodontitis je končna postaja na poti do bolezni dlesni. Za razliko od gingivitisa je to stanje nepopravljivo in ima pogosto resne, dolgoročne posledice. 

Nezdravljen parodontitis je vir okužbe za celoten organizem. Bakterije iz ust in njihovi toksini se po krvi porazdelijo v oddaljene organe v človeškem telesu in lahko povzročijo vnetje ter spodbujajo razvoj drugih bolezni (miokardni infarkt, kap itd.). Zato je izredno pomembno, da težave ne pustite tako daleč. Zdravljenje se začne s strokovnim čiščenjem - globinskim čiščenjem zob, zlasti zobnega kamna, zobnih oblog in škodljivih bakterij, ki se nahajajo pod dlesnimi, ki ga običajno opravi zobni higienik. Uspeh zdravljenja in preprečevanja parodontitisa je v veliki meri odvisen od pacientove zavesti, vesti in pripravljenosti, saj je najpomembnejši preventivni ukrep dobra ustna higiena, ki bistveno zmanjša bakterijske zobne obloge. Pri tem ionizacija oz. uporaba ionske zobne ščetke lahko zelo pomaga. Tehnike čiščenja se običajno sami ali od staršev premalo naučimo. Zato obstajajo zobni higieniki, ki dajo natančne napotke in učijo pravilne tehnike čiščenja zob. Zobni higieniki pomagajo tudi pri izbiri medzobnih pripomočkov in njihove pravilne uporabe v praksi.

Kot strokovnjakinja meni, da je ključno mehansko obvladovanje zobnih oblog s ščetko (najmanj 2-3 minute natančnega ščetkanja), sama vedno doda malo (zelo malo) zobne paste. 

Pri ionski zobni ščetki IONICKISS je navdušena tudi nad možnostjo nastavitve čopastega nastavka SINGLE TUFT, ki se lahko enostavno zamenja na obstoječem držalu ščetke. Meni, da tako kot slikar potrebuje najmanjši in najboljši čopič za slikanje podrobnosti, tako ne moremo brez zobne ščetke z enim snopom za natančno čiščenje zob. In kot mama ceni tudi to možnost pri otroških ščetkah.