Kako nad zobne obloge z močjo ionov?

Zobne obloge so običajno belkasto do rumenkaste obloge, ki se nenehno nalagajo na zobeh. Običajno jih ne vidimo, lahko pa jih zaznamo z jezikom, saj zob z oblogami ni povsem gladek.

Zakaj so zobne obloge nevarne za naše zobe?

Zobne obloge znatno prispevajo k razvoju zobne gnilobe. Obloga, ki se pritrdi na površino zob, vsebuje bakterije, ki proizvajajo kislino. Zobne obloge, ki nastajajo na površini zoba, se močno pritrdijo na sklenino in jo demineralizirajo. Dolgotrajna izpostavljenost lahko privede do kariesa.

Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno in v celoti, minerali v slini v kombinaciji z zobnimi oblogami tvorijo kristale, ki se strdijo in povzročijo nastanek zobnega kamna. Zobni kamen je tako še ena razvojna stopnja zobnih oblog.

Zobne obloge, nakopičene vzdolž linije dlesni, lahko sprožijo imunski odziv v obliki gingivitisa (vnetja dlesni). To se kaže kot pordelost, oteklina ali krvavitev dlesni. Vnetje v začetni fazi sicer ne boli, vendar ga običajno prepoznamo po krvavitvi med umivanjem zob ali prehranjevanjem. Nezdravljeno vnetje sčasoma preraste v resnejši parodontitis. Vnetje v tem primeru namreč vpliva tudi na čeljustno kost in lahko pripelje do izgube zob.

Kot vsi drugi organi so tudi naši zobje povezani s preostalim delom telesa in če zobje trpijo, telo ne deluje dobro. Zdravje ust igra pomembno vlogo pri zdravju celega telesa. Vnetje na dolgi rok povzroča prezgodnje staranje in sistemske bolezni. Zobne obloge so lahko zato posredno povezane tudi s srčnimi obolenji.

Kako se boriti proti zobnim oblogam?

Priporočamo vam, da se dvakrat na leto zaupate strokovnjaku - zobozdravniku ali zobnemu higieniku, ki vam bo pomagal pri izbiri primernih zobnih ščetk in čistilnih tehnik ter odstranil morebitne zobne kamne. Ključno vlogo pa kljub vsemu igra pravilna nega zob: redno dnevno odstranjevanje oblog z zobno in medzobno ščetko ali zobno nitko.

Temeljito vsakodnevno čiščenje zob se sliši samoumevno, vendar si zob pogosto ne očistimo dovolj dobro. Največkrat je težava v tem, da zobe ščetkamo premalo časa in z nepravilno tehniko ali pa uporabljamo neprimerno ščetko. 

Kako deluje moč ionov?

Vse v naravi ima polarnost, ki jo določajo ioni. Zobne obloge imajo pozitiven naboj (+), površina zob pa negativen naboj (-). Nasprotni naboj je razlog, da površina zob privlači zobne obloge, ki se zato obdržijo na zobeh z ionsko vezjo.

Ionska zobna ščetka, s pomočjo inovativne tehnologije, v ustno votlino pošilja negativne ione, ki pretrgajo vez med oblogami in zobom ter pošilja obloge od površine zob proti glavi zobne ščetke, podobno kot pri uporabi magneta.

Delovanje ionov

Za učinkovito odstranjevanje zobnih oblog strokovnjaki vse bolj pogosto priporočajo ščetke, ki so bolj učinkovite od navadnih zobnih ščetk. Ionska zobna ščetka IONICKISS™ s pomočjo inovativne japonske tehnologije zobne obloge odstranjuje tudi do 48 odstotkov bolj učinkovito kot navadna zobna ščetka.